Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki pieczone beztłuszczowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 2 łyżki
jogurt naturalny 10 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 torebka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki pieczone beztłuszczowe

Kroki postępowania

1
Do miski wlałam jogurt naturalny i żółtka, dodałam 2 łyżki cukru pudru, małą saszetkę cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie rozbiłam rózgą po czym dodałam mąkę przesianą z proszkiem. Zagniotłam ciasto, które powinno odchodzić od ręki.
Krok 1 - Faworki pieczone beztłuszczowe foto
2
Ciasto położyłam na posypanej mąką stolnicy i zaczęłam je okładać wałkiem do ciasta przez około 10 minut. W czasie tego zabiegu w cieście pojawiły się małe pęcherzyki powietrza i dzięki temu też ładniej się wałkowało.
Krok 2 - Faworki pieczone beztłuszczowe foto
3
Ciasto podzieliłam na 3 kulki, każdą wałkowałam cienko jak makaron. Radełkiem wycinałam paski jak na zwykłe smażone faworki. Surowe układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W międzyczasie ustawiłam piekarnik na 180 st.
Krok 3 - Faworki pieczone beztłuszczowe foto
4
Każdą porcję faworki piekłam około 10 minut. Trzeba na nie uważać, tak cienkie ciastka potrafią się przypalić w kilka chwil. Po upieczeniu posypałam faworki cukrem pudrem. Najlepiej smakują pierwszego dnia.
Krok 4 - Faworki pieczone beztłuszczowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 24.05.2014 17:30
pyszne,cos dla mnie
gosiag 04.03.2014 12:00
swietny pomysl , takich jeszcze nie pieklam
Katarzyna59 04.03.2014 11:44
pyszne faworki
Janina 04.03.2014 10:14
Ciekawy przepis;)
Magula 04.03.2014 08:02
Takich z piekarnika jeszcze nie jadłam. Świetny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak