Faworki pieczone beztłuszczowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    20 dag
  • żółtka

    2 szt
  • cukier puder

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    1 torebka
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faworki pieczone beztłuszczowe foto
Do miski wlałam jogurt naturalny i żółtka, dodałam 2 łyżki cukru pudru, małą saszetkę cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie rozbiłam rózgą po czym dodałam mąkę przesianą z proszkiem. Zagniotłam ciasto, które powinno odchodzić od ręki.
Krok 2 - Faworki pieczone beztłuszczowe foto
Ciasto położyłam na posypanej mąką stolnicy i zaczęłam je okładać wałkiem do ciasta przez około 10 minut. W czasie tego zabiegu w cieście pojawiły się małe pęcherzyki powietrza i dzięki temu też ładniej się wałkowało.
Krok 3 - Faworki pieczone beztłuszczowe foto
Ciasto podzieliłam na 3 kulki, każdą wałkowałam cienko jak makaron. Radełkiem wycinałam paski jak na zwykłe smażone faworki. Surowe układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W międzyczasie ustawiłam piekarnik na 180 st.
Krok 4 - Faworki pieczone beztłuszczowe foto
Każdą porcję faworki piekłam około 10 minut. Trzeba na nie uważać, tak cienkie ciastka potrafią się przypalić w kilka chwil. Po upieczeniu posypałam faworki cukrem pudrem. Najlepiej smakują pierwszego dnia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 24.05.2014 17:30
pyszne,cos dla mnie
gosiag 04.03.2014 12:00
swietny pomysl , takich jeszcze nie pieklam
Katarzyna59 04.03.2014 11:44
pyszne faworki
Janina 04.03.2014 10:14
Ciekawy przepis;)
Magula 04.03.2014 08:02
Takich z piekarnika jeszcze nie jadłam. Świetny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat