FAWORKI PIECZONE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szkl
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • żółtka

    5 szt
  • śmietana 18 proc

    5 łyżek
  • spirytus

    1 łyżka
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wysypać mąkę,zrobić dołek i wbić żółtka.Jajka zamieszać widelcem z mąką i dodać resztę składników.Wyrobić ciasto dobrze aby było elastyczne i miękkie.Następnie trzeba dobrze potraktować je wałkiem,aby ciasto się napowietrzyło.Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut aby odpoczęło.Można odłożyć na chwilę do lodówki.Później jeszcze raz zagnieść,odkrawać po kawałku i rozwałkować na bardzo cieniutki placek.Radełkiem lub nożem pociąć ciasto na paski i następnie zrobić z nich romby lub prostokąty.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. około 10-15 minut na złoty kolor.Upieczone faworki wystudzić i posypać cukrem pudrem.Są bardziej dietetyczne niż te smażone w głębokim tłuszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kuklik 06.03.2014 17:50
zaskakujące że pieczone
olkaaa 07.01.2014 07:36
uwielbiam je
jeta72 03.06.2013 08:54
ale pychotka :-)
Bernadeta1 16.05.2013 01:10
nigdy sama nie piekłam a bardzo lubię
alaaa 22.04.2013 20:36
też dawno nie jadłam,a bardzo lubię
misia53 31.03.2013 01:24
i ja dawno nie robiłam a faworki sa takie fajne
IZABELA29 29.03.2013 09:21
dawno ich nie robiłam
jozefinach 12.03.2013 12:10
Nie miałam pojęcie, że faworki można piec.
basiulka20088 21.02.2013 16:27
przepyszne próbowałam i polecam :)
anemon 17.02.2013 19:43
... i zapewne mniej kaloryczne niż te smażone w głębokim tłuszczu, muszę kiedyś wypróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat