Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki niemal prosto od Siostry Marii

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
żółtko jajek 3 sztuka
śmietana 12% 125 ml gęsta
spirytus 2 łyżka
sól 1 szczypta
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki niemal prosto od Siostry Marii

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, schłodzoną śmietanę oraz spirytus. Zagniatamy energicznie gładkie ciasto.

Podczas zagniatania rzucamy energicznie ciastem o blat stołu do czasu aż pod palcami zaczniemy wyczuwać tworzące się pęcherzyki powietrza.

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko i tniemy na prostokąty o szerokości 2,5-3 cm oraz długości od 6-12, a nawet 15 cm. Każdy pasek nacinamy przez środek i przez nacięcie przekładamy jeden koniec ciasta.

Faworki smażymy z obu stron na rumiano na mocno nagrzanym tłuszczu (ja wolę na oleju, ale możecie je usmażyć na smalcu).

Odsączamy na papierowych ręcznikiach z nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 09.02.2016 10:36
faworki smaczne, robię tez taki dosyć często , szybko znikaja z talerzy
Wiktoria29 02.06.2014 09:26
od razu mam ochotę na faworki
Barbara13 02.06.2014 07:39
uwielbiam takie faworki,nie można się od nich oderwać :)
Agata3 01.06.2014 22:19
mniam pycha :)
aniach32 01.06.2014 22:18
Mmm kocham faworki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak