Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
250 gram -
żółtko jajek
3 sztuka -
śmietana 12%
125 ml gęsta -
spirytus
2 łyżka -
sól
1 szczypta -
olej do smażenia
-
cukier puder
Przepis i sposób przygotowania Faworki niemal prosto od Siostry Marii
Podczas zagniatania rzucamy energicznie ciastem o blat stołu do czasu aż pod palcami zaczniemy wyczuwać tworzące się pęcherzyki powietrza.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko i tniemy na prostokąty o szerokości 2,5-3 cm oraz długości od 6-12, a nawet 15 cm. Każdy pasek nacinamy przez środek i przez nacięcie przekładamy jeden koniec ciasta.
Faworki smażymy z obu stron na rumiano na mocno nagrzanym tłuszczu (ja wolę na oleju, ale możecie je usmażyć na smalcu).
Odsączamy na papierowych ręcznikiach z nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze (5)