Faworki niemal prosto od Siostry Marii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 gram
  • żółtko jaja

    3 sztuka
  • śmietana 12%

    125 ml gęsta
  • spirytus

    2 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, schłodzoną śmietanę oraz spirytus. Zagniatamy energicznie gładkie ciasto.

Podczas zagniatania rzucamy energicznie ciastem o blat stołu do czasu aż pod palcami zaczniemy wyczuwać tworzące się pęcherzyki powietrza.

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko i tniemy na prostokąty o szerokości 2,5-3 cm oraz długości od 6-12, a nawet 15 cm. Każdy pasek nacinamy przez środek i przez nacięcie przekładamy jeden koniec ciasta.

Faworki smażymy z obu stron na rumiano na mocno nagrzanym tłuszczu (ja wolę na oleju, ale możecie je usmażyć na smalcu).

Odsączamy na papierowych ręcznikiach z nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 09.02.2016 10:36
faworki smaczne, robię tez taki dosyć często , szybko znikaja z talerzy
Wiktoria29 02.06.2014 09:26
od razu mam ochotę na faworki
Barbara13 02.06.2014 07:39
uwielbiam takie faworki,nie można się od nich oderwać :)
Agata3 01.06.2014 22:19
mniam pycha :)
aniach32 01.06.2014 22:18
Mmm kocham faworki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat