Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki na serku homogenizowanym

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram + trochę do podsypania
cukier 1 łyżka
serek homogenizowany waniliowy 100 gram
żółtko jajek 2 sztuki
spirytus 1 łyżka
sól szczypta
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki na serku homogenizowanym

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je jak najcieniej na lekko podsypanej mąką stolnicy. Następnie ostrym nożem kroimy na paski o wymiarach ok. 3x7 cm. Każdy pasek nacinamy lekko na środku i przeplatamy przez powstałą dziurkę jeden z końców. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 06.02.2015 17:28
takie słodkości lubię
Janina 06.02.2015 16:11
Pyszne faworki
Milka100 06.02.2015 11:29
ciekawy pomysł, ja robię szybkie pączki z serkiem waniliowym też pycha
Mira85 06.02.2015 09:58
Fajny przepis
marenka 06.02.2015 09:16
Jeszcze takich nie robiłam:)
Iwusia 05.02.2015 23:37
wspaniały przepis
jagoda5913 05.02.2015 23:26
Wypróbujë ''':-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak