Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki mojej mamy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 120 gram
cukier puder 20 gram
ocet 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka
smalec 500 gram
cukier puder do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki mojej mamy

Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj jajko, żółtko, śmietanę, cukier puder, ocet i spirytus i wyrabiaj starannie. Wałkuj ciasto partiami, aby nie wyschło.
Karj paski o szerokości ok. 3 cm. Każdy z nich przekrój na środku i przewiń przez niego jeden koniec. Smaż faworki w gorącym smalcu, aż staną się jasnozłote z obu stron. Wyjmij je na ręcznik papierowy aby obciekły.
Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 09.01.2014 17:07
bardzo dobre.
Bernadeta1 13.01.2013 13:40
super faworki
Magula 20.10.2012 20:35
lubie faworki
Betka 20.10.2012 17:31
ależ dawno robiłam faworki;) a są pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak