Faworki II

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • żółtka

    8 sztuk
  • śmietana

    6 łyżek
  • ocet

    2 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, stopione masło, ocet, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodajemy mąkę i zagniatamy. Ciasto zbijamy wałkiem ok. 10 min. aż do uzyskania jedwabistej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostkoąty, formujemy faworki. samżymy, posypumey cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 05.10.2011 22:03
Uwielbiam faworki.
tonia 07.07.2011 12:22
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat