Przepis i sposób przygotowania na: Faworki i Róże Karnawałowe
Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone masło, żółtka, śmietanę, ocet, sól i cukier puder, zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, okładać wałkiem 10 minut w ten sposób się napowietrzy. Odstawiam na około godzinę. Wykładamy na posypaną stolnicę 1 kawałek odciętego ciasta i wałkujemy jak najcieniej potrafimy. Tniemy na prostokąty 3 na 8 cm w środku prostokąta robimy nacięcie przez które przewlekamy koniec ciasta to dotyczy faworków.
Na róże przygotowujemy do wykrawania kół trzy naczynia np. szklanka, filiżanka i kieliszek, tak aby mieć trzy wielkości kół. Brzegi każdego koła nacinamy w 4 miejscach. Składamy różyczki tzn. najpierw największe koło, potem średnie i małe i mocno ściskamy na środku aby się dobrze zlepiły.
Olej rozgrzewamy mocno na głębokiej patelni, wkładamy porcjami. Przyda nam się pomoc osób do obsypywania cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym tak postępujemy przy faworkach.
Róże karnawałowe też wkładamy na gorący tłuszcz płatkami w dół dna i po jakiejś chwili przewracamy odwrotnie. Posypujemy też cukrem pudrem i dekorujemy marmoladą lub dżemem.
SMACZNEGO!!!