Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki hinduskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
masło klarowane 6 łyżek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki
mleko 10 łyżek/ciepłego
spirytus 2 łyżki

Składniki na syrop

cukier 3/4 szklanki
woda 3/4 szklanki
miód płynny 2 łyżki
aromat waniliowy kilka kropel do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki hinduskie

Wykonanie syropu:
Wodę zagotować z cukrem, wymieszać z miodem, przestudzić, dodać kilka kropel aromatu do smaku i wymieszać.
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, wlać stopione gorące masło i szybko zamieszać. Następnie dodać gałkę muszkatołową, cynamon i wyrabiać przez dwie minuty dolewając ciepłe mleko, na koniec dodać spirytus. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i pokroić w kwadraty o wymiarach 5 cm. Smażyć na bardzo gorącym tłuszczu na złoty kolor. Gotowe faworki polać przygotowanym syropem i podawać na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak