Faworki hinduskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • masło klarowane

    6 łyżek
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/4 łyżeczki
  • mielony cynamon Prymat

    1/4 łyżeczki
  • mleko

    10 łyżek/ciepłego
  • spirytus

    2 łyżki

Składniki na syrop

  • cukier

    3/4 szklanki
  • woda

    3/4 szklanki
  • miód płynny

    2 łyżki
  • aromat waniliowy

    kilka kropel do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie syropu:
Wodę zagotować z cukrem, wymieszać z miodem, przestudzić, dodać kilka kropel aromatu do smaku i wymieszać.
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, wlać stopione gorące masło i szybko zamieszać. Następnie dodać gałkę muszkatołową, cynamon i wyrabiać przez dwie minuty dolewając ciepłe mleko, na koniec dodać spirytus. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i pokroić w kwadraty o wymiarach 5 cm. Smażyć na bardzo gorącym tłuszczu na złoty kolor. Gotowe faworki polać przygotowanym syropem i podawać na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat