Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FAWORKI HALINKI

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 40 dag
żółtko jajek 6 szt
masło 3 łyżka
ocet 1 łyżka
smietana 18% 3-4 łyżka
cukier puder do oprószenia
smalec do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: FAWORKI HALINKI

Żółtka utrzeć na puch.
Mąkę przesiać dodać do niej pokrojone masło i posiekać nożem.
Dodać żółtka, ocet, szczyptę soli, śmietanę i zagnieść ciasto.
Potem wybijać wałkiem ok. 15-20 minut. przykryć szczelnie.
Można nie wybijać ciasta tylko przekręcić je przez zwykłą maszynkę do mięsa, ale nie wolno użyć elektrycznej, bo możemy spalić silnik
Schłodzić
Następnie brać porcjami/reszta niech jest przykryta/ i jak najcieniej wałkować.
Radełkiem kroić na paski , nacinać przez środek i przewijać.
Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Osączać i oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.03.2014 00:11
Genialne faworki.
Rysia 26.02.2014 17:28
Już zajadam,bo usmażyłam wg podobnego przepisu.
Przepisy Joanny 26.02.2014 17:22
Kochani w moje galerii są faworki piwne polecam, wolę je nawet od tych w/w
joanna__s 26.02.2014 17:16
U mnie też takie same będą jutro. Pycha!
adelajda 26.02.2014 16:32
bardzo smacznie wyglądają :)
Konczi 26.02.2014 15:41
mmm to jest to co lubię :D jutro gościć będą u mnie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak