faworki drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    5 szt.
  • mąka

    1,5 szklanki
  • spirytus

    ½ kieliszka
  • drożdże

    5 dag
  • śmietana

    1 łyżka
  • tłuszcz

  • sól

    szczypta
  • tłuszcz do smażenia

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyrobić ciasto drożdżowe, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Odcinać po kawałku ciasta cienko rozwałkować i kroić paski o szerokości ok. 3 cm. Nacinać je wzdłuż po środku i przewijać jeden koniec przez nacięcie. Od razu smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iga2 01.04.2011 16:49
drożdzowych jeszcze nie robiłasm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat