Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki-chrust

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 300 gram
żółtko jajek 4 sztuki
cukier puder 2 łyżki
ocet 3 łyżki
śmietana kwaśna 3 łyżki
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Porada

Ciasto energicznie obijamy wałkiem aż do powstania pęcherzyków powietrza.

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki-chrust

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, ocet , śmietanę, stopione i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto po czym napowietrzamy je energicznie obijając wałkiem. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko, podsypujemy delikatnie mąką. Radełkiem wycinamy paski ok 8 cm x 3 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przekładam jeden koniec paska. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak