Faworki błyskawiczne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • żółtka

    4
  • gęta śmietana

    3/4 szkl
  • ocet

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • sól

    do smaku
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtka, ocet, śmietanę. Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta jak na pierogi). Ciasto zbijać przez kilka minu wałkiem, później rozwałkować bardzo cienko, pokroić na paski nie za szerokie, naciąć w środku i przewinąć. Smażyć w tłuszczu po obu stronach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka172 03.09.2010 18:56
faworki zawsze lubiłam i lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat