Faworki bezglutenowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • koncentrat mąk Schar

    300 g
  • żółtko jajek

    5
  • śmietana 18 proc

    180 ml
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 /2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • cukier puder

  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, sól, śmietanę, olej i proszek do pieczenia, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i delikatne w dotyku. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej wałkujemy bardzo cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawamy paski o dowolnej długości i szerokości. W każdym pasku robimy na środku nacięcie wzdłuż dłuższych boków. Przeciągamy przez nacięcie jeden z końców tworząc kształt faworka. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 170 °C. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy partiami faworki z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Faworki obficie oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 01.03.2017 13:06
przepis sprawdzony,mniam
Janina 27.02.2017 19:29
Wspaniałe ;))
mirosława4 27.02.2017 10:59
bardzo dobre
jan_mag 27.02.2017 10:33
Fajna opcja
Justi2401 27.02.2017 10:30
Świetny przepis na faworki :)
Patrycja33 27.02.2017 10:30
pyszności :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat