Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki bezglutenowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koncentrat mąk Schar 300 g
żółtko jajek 5
śmietana 18 proc 180 ml
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 /2 łyżeczki
olej rzepakowy 1 łyżka
cukier puder
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki bezglutenowe

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, sól, śmietanę, olej i proszek do pieczenia, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i delikatne w dotyku. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej wałkujemy bardzo cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawamy paski o dowolnej długości i szerokości. W każdym pasku robimy na środku nacięcie wzdłuż dłuższych boków. Przeciągamy przez nacięcie jeden z końców tworząc kształt faworka. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 170 °C. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy partiami faworki z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Faworki obficie oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 01.03.2017 13:06
przepis sprawdzony,mniam
Janina 27.02.2017 19:29
Wspaniałe ;))
mirosława4 27.02.2017 10:59
bardzo dobre
jan_mag 27.02.2017 10:33
Fajna opcja
Justi2401 27.02.2017 10:30
Świetny przepis na faworki :)
Patrycja33 27.02.2017 10:30
pyszności :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak