Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki aromatyczne

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 4
śmietana 18 proc 5 łyżek
cukier waniliowy 1
sól do smaku
cynamon Prymat do smaku
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki aromatyczne

Mąkę przesiać przez sitko, zrobić w mące dołek wbić żółtka,
dodać śmietanę, cukier, sól, cynamon, proszek do pieczenia. Wszystkie
składniki wymieszać w jednolite ciasto. Jeśli ciasto przy zagniataniu
się klei do rak podsypywać małą ilością mąki, ale tak żeby ciasto
nie było za twarde. Następnie ciasto trzaskać ok 10 - 15 minut wałkiem,
to powoduje że napowietrzamy ciasto. ( Trzaskać ciasto złożyć na
pół, trzaskać i składać co jakiś czas)
Gdy już ciasto jest gotowe, uciąć kawałek i rozwałkować tak zęby nie
było zbyt grube. Następnie kroić na prostokąty długość ok 7 -10 cm
jak kto woli. Ja wole mniejsze. Potem w tych prostokątach robimy na
środku małe nacięcie, i jeden koniec ciasta przeciągamy przez dziurkę.
Następnie do garnka wlewamy butelkę oleju rozgrzewamy, jak olej jest
nagrzany wrzucamy kilka sztuk nie za dużo. smażyć od 2-3 minut nie
dłużej. Faworki nie mogą być bardzo brązowe. Mają być złociste.
Następnie jak je wyjmujemy z oleju to najlepiej na ręczniczek papierowy
żeby obsiąkły z tłuszczu, od razu posypywać cukrem pudrem jak są
ciepłe.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia37 19.02.2016 15:52
smak dzieciństwa :0 pychota:)
Maridka19 18.02.2016 08:19
Bardzo smaczne
KORAL 18.02.2016 00:11
Lubię takie ......
cukiereczek 17.02.2016 20:05
kruche,apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak