Przepis i sposób przygotowania na: Faworki aromatyczne
dodać śmietanę, cukier, sól, cynamon, proszek do pieczenia. Wszystkie
składniki wymieszać w jednolite ciasto. Jeśli ciasto przy zagniataniu
się klei do rak podsypywać małą ilością mąki, ale tak żeby ciasto
nie było za twarde. Następnie ciasto trzaskać ok 10 - 15 minut wałkiem,
to powoduje że napowietrzamy ciasto. ( Trzaskać ciasto złożyć na
pół, trzaskać i składać co jakiś czas)
Gdy już ciasto jest gotowe, uciąć kawałek i rozwałkować tak zęby nie
było zbyt grube. Następnie kroić na prostokąty długość ok 7 -10 cm
jak kto woli. Ja wole mniejsze. Potem w tych prostokątach robimy na
środku małe nacięcie, i jeden koniec ciasta przeciągamy przez dziurkę.
Następnie do garnka wlewamy butelkę oleju rozgrzewamy, jak olej jest
nagrzany wrzucamy kilka sztuk nie za dużo. smażyć od 2-3 minut nie
dłużej. Faworki nie mogą być bardzo brązowe. Mają być złociste.
Następnie jak je wyjmujemy z oleju to najlepiej na ręczniczek papierowy
żeby obsiąkły z tłuszczu, od razu posypywać cukrem pudrem jak są
ciepłe.
Smacznego