Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
jajko 6 szt
smietana 18% 8 łyżek
spirytus 2 łyżki
sól szczypta
cukier puder
olej do smażenia

Porada

Spirytus można zastąpic ocetem spirytusowym

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Kroki postępowania

1
Zagniatamy ciasto z mąki, śmietany, spirytusu, żółtek i szczypty soli. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta kluskowego.
Krok 1 - Faworki foto
2
Żeby było pulchne i kruche, trzeba ciasto porządnie wybić wałkiem. to znaczy rozpłaszczyć złożyć na pół i znowu rozpłaszczyć, i tak kilkanaście.
Krok 2 - Faworki foto
3
Ciasto rozwałkowujemy partiami.Kroimy na paseczki , każdy pasek trzeba przekroić wzdłuż przez środek na długości i przewinąć jeden koniec przez dziurkę
Krok 3 - Faworki foto
4
Faworki smażymy z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Usmażone oprószamy cukrem pudrem.Smacznego.
Krok 4 - Faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 10.02.2015 14:01
apetyczne :)
mirosława4 10.02.2015 13:44
smaczne , tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami :)
Krzysztof15 10.02.2015 13:11
BARDZO LUBIE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak