Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
żółtko jajek 5 szt
śmietana 12% 4 łyżki
masło 1 łyżka
ocet 1 łyżka
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki zagnieść aż powstanie jednolite ciasto, następnie ubić je wałkiem aż będzie gładkie i lśniące. Kawałki ciastka wałkować bardzo cienko i pociąć na paski, które potem naciąć na środku i przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
Krok 1 - Faworki foto
2
Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Krok 2 - Faworki foto
3
Osączone chrusty ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Krok 3 - Faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchnia Marty 04.01.2015 16:14
przepyszny klasyk!
Kluska_87 04.01.2015 15:39
tradycyjne łakocie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak