Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
żółtko jajek 5 szt
śmietana 3/4 szkl
wódka 2 łyżki
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, żółtka, wódkę oraz śmietanę i wszystko posiekać nożem, a następnie zarobić ciasto.
Krok 1 - Faworki foto
2
Ciasto wyrabiać dość długo aby było elastyczne i miękkie, a następnie wybijać je wałkiem, aby pojawiły się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1h.
Krok 2 - Faworki foto
3
Po tym czasie ciasto cieniutko rozwałkować i wycinać radełkiem prostokąty. Na środku każdy prostokąt naciąć i przewlec przez otwór.
Krok 3 - Faworki foto
4
Faworki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Krok 4 - Faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.05.2014 17:09
Zawsze są dobre.
JOANNA16 03.03.2014 16:22
pychota))))
ppaulina 03.03.2014 11:36
pyszne :)))
irenka 02.03.2014 20:58
pychotka,uwielbiam faworki
mitek111 02.03.2014 20:15
na pewno są pyszne
patryska76 02.03.2014 18:00
pyszności ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak