Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FAWORKI

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtka jaj 4 szt
śmietana kwaśna,gęsta 1/2 szklanki
mąka pszenna 40 dkg
sól szczypta
tłuszcz do smażenia 50 dkg
cukier puder 5 dkg
ocet 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: FAWORKI

Ze składników przeznaczonych do sporządzenia ciasta ( żółtka, śmietana, mąka, spirytus, sól )zagniatamy gładkie, lśniące, elastyczne ciasto. Musi ono być miękkie, ale nie może się lepić do stolnicy ani wałka.
"Stłuc" ciasto porządnie wałkiem, po czym włożyć je na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć, kroić na plastry i rozwałkować na podsypanej mąka stolnicy na bardzo cienko.
Płachty ciasta kroić na paski (ok 2cm szerokości i ok 12 cm długości), każdy pasek przeciąć nieco wzdłuż, po środku i przez powstały otwór przeciągnąć jeden z brzegów.
Tak uformowane faworki kłaść na rozgrzany tłuszcz (np na głębokiej patelni), smażyć po obu stronach na rumiany złoty kolor.
Wyjmować łyżką cedzakową do naczynia wyłożonego bibułą / serwetkami.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.01.2015 12:22
bardzo lubie
aginaa 21.11.2013 07:58
uwielbiam faworki
Margo1 23.08.2013 12:59
koniecznie muszę zrobić
Piter 31 08.02.2013 09:41
Lubię faworki,smaczne.
monisia1977 08.02.2013 08:04
dobre
miroslawa 08.02.2013 05:07
przymierzałam się do zrobienia w tym roku, ale zabrakło mi czasu, są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak