Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl.
żółtko jajek 4 szt.
cukier puder 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
ocet 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
cukier wanilinowy do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i ocet, zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dokładnie wyrabiamy i wybijamy wałkiem by się napowietrzyło. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 30 minut (najlepiej na 1 godzinę) do wypoczęcia. Ciasto wałkujemy najcieniej jak się da, to ważne, wtedy po usmażeniu będą bardzo chrupiące. Radełkiem lub nożem kroimy pasy o długości ok. 10-12 cm, szerokości 2-3 cm. Każdy pasek ciasta nacinamy wzdłuż przez środek, a przez powstały otwór przewlekamy jeden koniec i przeciągamy. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym do osączenia z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 25.08.2013 13:08
pycha :):)
JOANNA16 12.05.2013 07:03
pyszne))))
mufinka79 07.02.2013 17:27
Dziękuję bardzo :)
junox 06.02.2013 21:23
pyszniutkie
Juleczka20 06.02.2013 20:37
uwielbiane przez każdego :)
cooleczka 06.02.2013 20:26
smak mojego dzieciństwa
MAR3STA 06.02.2013 18:58
uwielbiam je
ewka1978 06.02.2013 18:51
przepis na czasie
jolanta19 06.02.2013 18:44
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak