Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 sztuki
mąka 200 g
sól 1/2 łyżeczki
spirytus 50 ml
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
olej do smażenia 300 ml
cukier puder 1/2 szklanki
jogurt naturalny 100 gęsty

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Żółtka ubić z solą na gładką masę, dodać cukier i jogurt, alkohol i dalej miksować.
Podczas miksowania, powoli dodawać mąkę. Dalej wyrabiać ciasto ręcznie.
Kiedy będzie już jednolite uformować kulę i uderzyć nią kilkunastokrotnie o blat. Spowoduje to, że ciasto nie będzie kleić się do rąk. (Działa!)
Gotowe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, nie grubszy niż 5mm. Pamiętać o podsypywaniu mąką.
Następnie ciasto pokroić na prostokąty o grubości ok 2 cm i szerokości ok 8 cm. Każdy naciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez nacięcie.
Smażyć partiami na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron na lekko złoty kolor.
Jak troszkę ostygną, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justys759 23.01.2013 18:29
pycha!
kala9287 23.01.2013 10:17
bardzo lubię, ale niestety rzadko robię
Kasnaj 23.01.2013 09:33
super :)
Lemon 23.01.2013 09:32
najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak