Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanka
  • żółtko jaja

    4 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • piwo jasne

    1/2 szklanka
  • cukier puder

    50 gram
  • olej kokosowy

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, żółtka, sól, piwo wymieszać i zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, dać do schłodzenia do lodówki na 2-3 godziny.
Brać małe ilości ciasta i cieniutko wałkować, ciąć na cienkie paski 1cm x 5cm , zrobić nacięcie w środku i przełożyć, rzucać na rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron na złoty kolor, następnie układać na papierowym ręczniku, aby odsączył się nadmiar oleju. Po wystygnięciu posypać cukrem puder.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 16.03.2017 19:52
wart zrobić
marczak1963 14.03.2017 15:08
Faworki, szybkie, tanie, a co najważniejsze smaczne!
Ola1young 25.02.2017 16:14
lubimy faworki :)
gusia1000 24.02.2017 01:06
Zawsze dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat