Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany kurczak

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tak upieczonego kurczaka możemy podać na gorąco np. z ziemniakami i jakąś surówką. Ja tym razem wymyśliłam sobie coś takiego kurczaka na kanapki. 

Składniki:

Kurczak faszerowany:

udziec z kurczaka 1 kilogram
oliwki 15 sztuk
majeranek 1 łyżka
papryka mielona 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany kurczak

Uda z kurczaka myjemy, osuszamy i wycinamy kości. Następnie z 5 szt (u mnie wyszło to około 500g), ściągamy skóry,  a resztę mielimy w maszynce (razem z skórą wychodzi około 360g).

Zmielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na około 2-4 godziny lub na noc.

Mięso obrane z skóry również doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem i do lodówki. U mnie po 2 godzinach odpoczynku w chłodzie czas na dalsze przygotowania.

Spód naczynia żaroodpornego (u mnie owalne), smarujemy olejem i posypujemy delikatnie majerankiem. Układamy 3 plastry mięsa, następnie mięso mielone. Trzeba wszystko docisnąć i wyrównać. Włożyć gdzieniegdzie oliwki i przykryć resztą kurczaka.

Wierzch można posypać majerankiem i papryką dla lepszego efektu. U mnie tylko trochę pieprzu, bo stwierdzam ze za dużo by tego było :-).

Tak przygotowany kurczak ląduje w piekarniku w 160 stopniach, około godziny.

Po wyjęciu naczynia z piekarnika, mięso wyciągamy i układamy je na kratce, aby wytwarzający się płyn nie zastygł na mięsie (bardzo tego nie lubię).

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak