Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Faszerowany indyk z żurawiną, DS XXII, odc. 5

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Faszerowany indyk z żurawiną to definicja efektownej kolacji lub obiadu pełnego smaku. Filet wypełnia słodko-kwaśna żurawina i włoska kiełbasa 'Nduja, która wzbogaca potrawę o wyrazisty, paprykowy akcent. Dodatek marchewki, panko oraz bulionu drobiowego idealnie uzupełnia aromatyczne danie. 

Składniki:

filet z piersi z indyka
1 kilogramów
mielona włoska kiełbasa wieprzowa
100 gramów
oliwa
1 łyżka
cebula
1 sztuka
Sól morska jodowana Prymat w młynku
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
czosnek
2 ząbki
marchewka
1 sztuka
seler naciowy
1 sztuka
panierka panko
10 gramów
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka
bulion drobiowy
100 mililitrów
Sklep Prymat
Żurawina klasyczna Smak
50 gramów
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
szczypta
masło
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany indyk z żurawiną, DS XXII, odc. 5

W naszym specjale nie może zabraknąć również podsmażonej cebuli, czosnku i selera, które budują cały smak. Trzymajcie się przepisu, a faszerowany indyk z żurawiną wyjdzie Wam rumiany, chrupiący na wierzchu i jednocześnie soczysty w środku. Sos składający się z bulionu oraz żurawiny idealnie zwieńcza całość. 

Jak przygotować faszerowanego indyka z żurawiną?

1

Siekamy cebulę, czosnek oraz seler. Na patelni podsmażamy warzywa, dodajemy kiełbasę wieprzową, doprawiamy solą oraz Ziołami prowansalskimi Prymat.  

2

Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy ją na patelnię. Doprawiamy Tymiankiem Prymat i podlewamy odrobiną bulionu. Dodajemy panko i mieszamy. 

3

Pierś z indyka rozcinamy tak, aby powstała kieszonka na farsz. Do indyka nakładamy Żurawinę Smak, a następnie farsz.

4

Indyka zwijamy i obwiązujemy sznurkiem, tak, żeby w trakcie pieczenia się nie rozpadł. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut.

5

W rondelku łączymy bulion i Żurawinę Smak, dodajemy masło i redukujemy do powstania sosu. 

Indyka podajemy z sałatą i sosem żurawinowym.

Dania z indykiem w roli głównej to zdecydowanie Wasze smaki? Przejdźcie do zakładki PRZEPISY Z PROGRAMU i zajrzyjcie po więcej smakowitych przepisów! Znajdziecie w niej mnóstwo inspiracji na mięsne, przepyszne obiady oraz kolacje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak