Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany indyk z żurawiną, DS XXII, odc. 5
W naszym specjale nie może zabraknąć również podsmażonej cebuli, czosnku i selera, które budują cały smak. Trzymajcie się przepisu, a faszerowany indyk z żurawiną wyjdzie Wam rumiany, chrupiący na wierzchu i jednocześnie soczysty w środku. Sos składający się z bulionu oraz żurawiny idealnie zwieńcza całość.
Jak przygotować faszerowanego indyka z żurawiną?
Siekamy cebulę, czosnek oraz seler. Na patelni podsmażamy warzywa, dodajemy kiełbasę wieprzową, doprawiamy solą oraz Ziołami prowansalskimi Prymat.
Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy ją na patelnię. Doprawiamy Tymiankiem Prymat i podlewamy odrobiną bulionu. Dodajemy panko i mieszamy.
Pierś z indyka rozcinamy tak, aby powstała kieszonka na farsz. Do indyka nakładamy Żurawinę Smak, a następnie farsz.
Indyka zwijamy i obwiązujemy sznurkiem, tak, żeby w trakcie pieczenia się nie rozpadł. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut.
W rondelku łączymy bulion i Żurawinę Smak, dodajemy masło i redukujemy do powstania sosu.
Indyka podajemy z sałatą i sosem żurawinowym.