Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany bakłażan z cielęciną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 2
cielęcina 500 g
cebula
ser camembert
pszenica 1 szkl
sól
pieprz
sos sojowy
curry
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany bakłażan z cielęciną

Pszenicę namoczyć przez godzinę a następnie ugotować z odrobiną soli. Mięso pokroić i doprawić solą i pieprzem.
Bakłażany przekroić na pół wzdłuż, posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie opłukać i osuszyć.
Szparagi obrać i ugotować w lekko posłodzonej wodzie. Gotować tak by główki wystawały z wody.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i przesmażyć bakłażany od strony miąższu 5 minut. Następnie na tym oleju usmażyć też mięso a pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka. Dodać łyżeczkę sosu sojowego. Wymieszać i zdjąć z patelni. Z bakłażanów wyjąć miąższ. Pokroić i przełożyć do miski, dodać mięso z cebulą i ugotowaną pszenicę. Dodać szczyptę curry, wymieszać. Do wydrążonych bakłażanów włożyć farsz, na niego położyć po kilka szparagów a na wierzch plasterki camemberta. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika na 10 minut. Można podawać z sałatą i skropiony oliwą z oliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.05.2017 14:23
fajna propozycja
Renata9 22.05.2017 21:12
Smaczny obiadek
Stenka 21.05.2017 20:32
Dobry też na grilla
Jolanta40 21.05.2017 20:01
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak