Faszerowany bakłażan

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2
  • pieczarki

    300 gram
  • pomidory

    2
  • kukurydza w puszce

    1 mała
  • mozzarella

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • kurkuma

    1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona

    szczypta
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Połówki solimy i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie bakłażany spłukujemy nadmiar soli pod zimną wodą.

Pieczarki, pomidory oraz środek bakłażana kroimy w mniejszą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pieczarki. Mieszamy, aby się nie przypaliły. Po 10 minutach dodajemy bakłażana, pomidory oraz kukurydzę, doprawiamy. Dusimy około 18minut.

Gotowym farszem nadziewamy bakłażany, na wierzch kładziemy plastry mozzarelli. Pieczemy w 180stopniach przez około 30minut, tak aby bakłażan był miękki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat