Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane ziemniaki z tymiankiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10 sztuk
szynka szwarcwaldzka 5 sztuk
kremowy serek naturalny 5 łyżeczek
masło 5 łyżeczek
Sól czosnkowa jodowana Prymat 5 łyżeczek
tymianek 15 gałązek
woda 2/3 szklanki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane ziemniaki z tymiankiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki dokładnie myjemy i za pomocą szpiczastej obieraczki do warzyw robimy wzdłuż ziemniaków okrągłe dziurki. Wydrążone środki możemy wykorzystać np. do zrobienia zupy
Krok 1 - Faszerowane ziemniaki z tymiankiem foto
2
Każdy z plastrów szynki przekrajamy na pół, smarujemy połową łyżeczki serka, kładziemy gałązkę tymianku i zawijamy ciasne ruloniki.
Krok 2 - Faszerowane ziemniaki z tymiankiem foto
3
Wydrążone ziemniaki posypujemy solą czosnkową, do środka wkładamy ½ łyżeczki masła i wciskamy rulonik z szynki.
Krok 3 - Faszerowane ziemniaki z tymiankiem foto
4
Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem, wlewamy wodę. Pomiędzy ziemniakami układamy pozostały tymianek i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
Krok 4 - Faszerowane ziemniaki z tymiankiem foto
5
Faszerowane ziemniaki z tymiankiem
Krok 5 - Faszerowane ziemniaki z tymiankiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malinka18 16.09.2012 11:58
ale bym zjadła takiego ziemniaczka!
teresa18 15.09.2012 16:24
nie dość że apetyczne to i piękne
wiola333 15.09.2012 15:23
ładnie wygląda
ziutula
ziutula 15.09.2012 14:56
super wyszły i smacznie wygladają...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak