Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane ziemniaki prosto z pieca

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 4 duże
pomidor pół sztuki
mozzarella 2 plastr
bazylia
keczup pikantny 1 łyżka
oliwa
cukinia 4 plastry
tuńczyk w sosie własnym 2 łyżki
twarożek 3 łyżki
śmietana 2 łyżki
sardynki 2 sztuki
szczypiorek usiekany 1 łyżeczka
serek homogenizowany 4 łyżki
koperek 2 gałązki
ogórek zielony 1/4 sztuki
ser żółty 1 łyżka (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane ziemniaki prosto z pieca

Ziemniaki dokładnie umyć, wydrążyć, posmarować oliwą, wyłożyć na blachę, piec w temp 220 st. aż będą prawie miękkie. Na pierwszym ziemniaku ułożyć plastry mozzarelli i plaster pomidora, piec jeszcze kilka minut w piekarniku. Gdy ser się zapiecze wyłożyć na talerz i przybrać bazylią.
Drugi ziemniak posmarować keczupem, wyłożyć plasterkami cukinii, nałożyć tuńczyka, kilka listków estragonu, posypaćżółtym serem, piec kilka minut.
Trzeci ziemniak: twarożek zmieszać ze śmietaną, sardynką, posiekaną cebulką i szczypiorkiem, wyłożyć na gorący trzeci ziemniak. podawać.
Czwarty ziemniak: serek homogenizowany zmieszać z ogórkiem startym na tarce o dużych oczkach, dodać sól, pieprz i koperek, wyłożyć do ziemniaka, podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 25.08.2011 23:54
dużo składników, ale mogą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak