Faszerowane udka z kurczaka

Faszerowane udka z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    3 szt
  • pieczarki

    300 gram
  • masło

    70 gram
  • pietruszka zielona

    1 pęczek
  • czosnek niedźwiedzi 

    4 łyżki
  • pomidory suszone

    8 szt
  • szynka wędzona

    200 gram
  • pieprz biały Prymat

    1 szczypta
  • kardamon

    1 szczypta
  • ziemniaki

    1 kg
  • przyprawa do kurczaka - pikantna

    3 łyżki
  • sól morska

    1 (cytrynowa)
  • ser gouda

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faszerowane udka z kurczaka foto
Udka myjemy wycinamy kość .
Krok 2 - Faszerowane udka z kurczaka foto
Posypujemy przyprawą do kurczaka w środek i na wierzchu .
Krok 3 - Faszerowane udka z kurczaka foto
Pieczarki myjemy kroimy drobno, ser tarujemy , szynkę kroimy w kostkę dodajemy masło pokrojone w plasterki doprawiamy sola pieprzem pietruszka czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami suszonymi pokrojonym drobno i kardamonem mielonym mieszamy zostawiamy na 1 godzinkę farsz. Teraz nadziewamy kurczaka .
Krok 4 - Faszerowane udka z kurczaka foto
Składamy go jakby na połowę. Do żaroodpornego naczynia wlewamy oliwę z oliwek układamy w nim udka i skrapiamy oliwa . Wstawiamy do pieca na 180 stopni i pieczemy koło 1 godziny podlewając sosem który nam się utworzy od pieczonych udek.
Krok 5 - Faszerowane udka z kurczaka foto
Podajemy z pieczonym ziemniaczkami .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Konczi

08.08.2013 12:04
często robimy podobne - super obiadek

Agata/MANTIS-KITCHEN

27.06.2013 18:42
Udka faszerowane to dopiero smakuje wyśmienicie

SmakolykiJoanny

27.06.2013 14:12
Aż chcę się robić kiedy słyszy się takie słowa ;) .

as28

27.06.2013 13:26
mniam mniam

Megg

27.06.2013 10:18
super smaczne udka

magdalea

27.06.2013 10:16
apetycznie wyglądają

SmakolykiJoanny

27.06.2013 10:14
Zwłaszcza ze faszerować można różnie .

Gracer

27.06.2013 10:07
bardzo lubię takie udka są super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat