Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane pomidory szpinakowym koglem-moglem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Farsz wyszedł piankowy, pełen różnych smaków, które świetnie ze sobą współgrały. Szpinak dodał daniu nie tylko witamin, ale i pięknego wiosennego koloru, który pięknie prezentuje się na talerzu. Pomidory podałam z soczystą sztuką mięsa- duet idealny.

Składniki:

Warzywa

pomidory 4 sztuki

Farsz:

żółtka duże 4 sztuki
cukier 2 łyżeczki
szpinak mrożony 200 g
czosnek ząbki 3 sztuki
papryczka chili 0.5 sztuki
masło klarowane 1 łyżka
śmietana 18% 200 ml
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
mozzarelli 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pomidory szpinakowym koglem-moglem

1. Pomidory umyć, osuszyć, odciąć wierzchy z ogonkiem.
Wydrążyć miąższ uważając by nie uszkodzić ścianek pomidora.


2. Farsz: na rozgrzanym maśle przesmażyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
Doprawić solą i pieprzem,dodać kwaśną śmietanę, dusić do zgęstnięcia.
Szpinak odstawić do wystudzenia.
3. Żółtka utrzeć z cukrem na puch.
Do żółtek dodać wystudzony szpinak, składniki dokładnie wymieszać razem.
4. Farszem napełnić wydrążone pomidory , wierzchy posypać łyżką tartej mozzarelli, umieścić w naczyniu do zapiekania wraz z odciętymi czapeczkami.
5. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak