Faszerowane pomidory szpinakowym koglem-moglem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Farsz wyszedł piankowy, pełen różnych smaków, które świetnie ze sobą współgrały. Szpinak dodał daniu nie tylko witamin, ale i pięknego wiosennego koloru, który pięknie prezentuje się na talerzu. Pomidory podałam z soczystą sztuką mięsa- duet idealny.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa

  • pomidory

    4 sztuki

Farsz:

  • żółtka duże

    4 sztuki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • szpinak mrożony

    200 g
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • papryczka chili

    0.5 sztuki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • śmietana 18%

    200 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • mozzarelli

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pomidory umyć, osuszyć, odciąć wierzchy z ogonkiem.
Wydrążyć miąższ uważając by nie uszkodzić ścianek pomidora.


2. Farsz: na rozgrzanym maśle przesmażyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
Doprawić solą i pieprzem,dodać kwaśną śmietanę, dusić do zgęstnięcia.
Szpinak odstawić do wystudzenia.
3. Żółtka utrzeć z cukrem na puch.
Do żółtek dodać wystudzony szpinak, składniki dokładnie wymieszać razem.
4. Farszem napełnić wydrążone pomidory , wierzchy posypać łyżką tartej mozzarelli, umieścić w naczyniu do zapiekania wraz z odciętymi czapeczkami.
5. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat