Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane pomidory mięsem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 6 szt.
mięso mielone 500 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 1 łyż.
ser żółty 150 g
zioła 1 łyżecz.
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pomidory mięsem

Kroki postępowania

1
Pomidory myję, ścinam wierzchy, wydrążam miąższ z nasionami tworząc miseczki.
Krok 1 - Faszerowane pomidory mięsem foto
2
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni, dodaję drobno posiekany czosnek. Dodaję mięso mielone do podsmażonej cebuli z czosnkiem i smażę aż do zbrązowienia mięsa. Dodaję miąższ wydrążony z pomidorów, zioła, sól, pieprz, paprykę i mieszam. Smażę 10-15 minut. Farsz pozostawiam do ostudzenia. Połowę startego sera mieszam z mięsem. Wydrążone pomidory nadziewam farszem, na wierzch posypuję starty ser i przykrywam wierzchami pomidorów.
Krok 2 - Faszerowane pomidory mięsem foto
3
Układam pomidory w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i wstawiam na 35 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika.
Krok 3 - Faszerowane pomidory mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 13.12.2012 06:08
fajne, jeszcze nie próbowałam
meg1984 12.12.2012 21:55
nigdy nie jadłam takiego dania
Simeo 12.12.2012 21:46
fajnie wyglądają
Katarzyna/kate1980 12.12.2012 21:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak