Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane pomidory

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 4 sztuki
mięso mielone wieprzowe 400 gram
cebula 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
bazylia do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pomidory

Pomidory ścinamy u góry, odcinając „kapelusik”.
Środek pomidorów wyjmujemy. Kroimy w kostkę.

Cebule kroimy w kostkę i rumienimy. Dokładamy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Razem smażymy około 5 minut. Następnie dokładamy pokrojone środki pomidorów. Całość doprawiamy do smaku i smażymy, aż mięso będzie gotowe, a całość dość gęsta.
Gotowym mięsem napełniamy pomidory. Przykrywamy pomidorowymi „kapeluszami”. Zapiekamy około 15 minut.

To pyszna, i syta ciepła przekąska.
Pomidory zapiekane mają swój urok i wyjątkowy smak. Kilka razy jadłam surowe faszerowane pomidory, ale jak dla mnie nie są one tak dobre jak podane na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2014 21:35
Warto takie robić.
anemon 26.10.2013 18:06
Faszeruję różne warzywa, ale pomidorów jeszcze nie faszerowałam. W Twoim wykonaniu wyglądają tak apetycznie, że chyba muszę zrobić.
Ola1984 25.10.2013 14:58
Bardzo fajne są takie faszerowane pomidorki :)
Konczi 25.10.2013 14:53
prezentują się wyśmienicie, mówią do mnie zjedz mnie :D
nogawkuchni 25.10.2013 14:44
Pomidory nafaszerowane samymi pysznościami,zdecydowanie moje smaki, ciekawy i przydatny przepis,bardzo apetyczny i smakowity posiłek.
Izabela9 25.10.2013 14:29
Uwielbiam takie pomidorki.
Łucja 25.10.2013 14:01
pysznie nadziane pomidorki :)
Sylwia26 25.10.2013 13:03
ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak