Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

To lekkie, ale sycące i aromatyczne danie, znakomicie sprawdzi się na przystawkę, uroczysty obiad, śniadanie, czy elegancką kolację. Wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Gorąco Wam polecam!

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pieczarki portobello

    4 szt.
  • jajka przepiórcze

    4 szt.
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • woda

    3 łyżki

Nadzienie:

  • ser ricotta

    180 gramów
  • cukinia

    1 szt.
  • parmezan

    30 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajko

    1 szt.
  • masło klarowane

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • sól

    5 szczypt

Dodatkowo:

  • chleb tostowy

    4 kromki
  • rukola

    2 garści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyszczamy i odcinamy nóżki, które kroimy w małą kostkę. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ze środka gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy warzywa i podsmażamy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje.
Do ricotty dodajemy starty parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, że pieczarki są mdłe, więc farsz należy dobrze doprawić solą.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdą pieczarkę. Na dno naczynia wlewamy wodę z oliwą i układamy pieczarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy góra/dół przez 15 minut. Po tym czasie na każdą pieczarkę wbijamy jajko i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Jajko powinno być ścięte, ale żółtko płynne. Gotowe pieczarki podajemy z rukolą i grzankami z chleba tostowego.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat