Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faszerowane papryki p o grecku

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 500 g
mięso mielone 800 g
papryka czerwona 9 szt.
suszone pomidory 1/2 słoika
ser feta 1 kostka
oliwki zielone 3 garście
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
cebula 2 szt.
czosnek 4 ząbki
sól i pieprz
papryczka chili 1 szt.
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżka
posiekane listki tymianku 1 łyzka

Porada

Do papryk świetnie pasuje sos tzatzyki na bazie jogurtu greckiego.

Przepis i sposób przygotowania na: faszerowane papryki p o grecku

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.Papryka odcinamy górę i wydrążamy pestki. 1 czerwona paprykę, cebulę, czosnek,kroimy w kostke i przesmażamy na oliwie, dodajemy mięso, koncentrat, przyprawy i dusimy. Kroimy pomidory suszone, fetę i oliwki w kostkę. Do przestudzonego ryżu dodajemy mięso, fete, oliwki i suszone pomidory. Farszem napełniamy papryki. Każdej papryki skórę smarujemy olejem. Wstawiamy do nagrzanego na 200st. piekarnika i pieczemy około 40 min, aż skóra lekko ściemnieje i będzie można ją ściągnąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak