Faszerowane kalarepki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalarepka młoda

    3 sztuki
  • ryż

    7 dkg
  • mięso mielone

    25 dkg
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    2-3 sztuki
  • koperek

    1 garść
  • olej

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • woda

    1,5 szkl
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faszerowane kalarepki foto
Kalarepki dokładnie myjemy,odcinamy im spody ( tak aby swobodnie stały kalarepki).

Następnie ścinamy górną część kalarepki ( około 1-1,5 cm) i za pomocą łyżeczki wydrążamy kalarepkę tak aby ścianki miały grubość około 0,5 cm.
Krok 2 - Faszerowane kalarepki foto
Przygotowujemy farsz : Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko.Cebulę obieramy,drobno siekamy i rumienimy na oleju.

Mięso,ryż,cebulę i połowę koperku mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Faszerowane kalarepki foto
Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone kalarepki,wierzch przykrywamy odciętymi "kapelusikami" i przypinamy je wykałaczkami.

Ustawiamy kalarepki w garnku,marchewkę obieramy i kroimy w grubszą kostkę,wrzucamy do kalarepek,dodajemy wodę,masło,koperek i kostkę rosołową i szczyptę pieprzu.

Wszystko przykrywamy i dusimy około 30 min. ( dobrze jest sprawdzić widelcem miękkość kalarepki).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 17.03.2015 12:38
fajnie danie ,dla mnie to nowość
Triss 17.03.2015 10:36
Jeszcze takiej nie jadłam.
jagoda5913 17.03.2015 10:26
Wypróbuję w sezonie
IKrakowianka 17.03.2015 10:03
świetne kalarepki
AgaS10 17.03.2015 08:54
Pyszna kalarepka:)
ben-ka 17.03.2015 08:49
Robiłam podobne danie, ale tak dawno..............
Futka 17.03.2015 08:44
Świetny i bardzo smaczny pomysł na przygotowanie kalarepki :)
paulina2157 17.03.2015 08:32
Nigdy jeszcze nie jadłam takiej faszerowanej i pieczonej, zawsze na surowo. Musze kiedyś wypróbowac taki wariant

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat