Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane cukinie na ostro o smaku gyros
Kroki postępowania
Cukinie myjemy, osuszamy. Przekrawamy każdą na pół wzdłuż. Usuwamy gniazda nasienne za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów.

Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy błonki, kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy drobno. Paprykę, paprykę chili oraz pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy kurczaka z cebulą oraz przyprawą do gyrosa, dodajemy papryki oraz pomidory, doprawiamy resztą przypraw. Dusimy farsz do odparowania nadmiaru płynów.

Na dno każdej cukinii kładziemy odrobinę sera żółtego.

Każdą uzupełniamy farszem oraz posypujemy ponownie obficie serem żółtym. Pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do 150 st. Podajemy na ciepło posypane natką pietruszki.
