Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
cukinia
2 proste sztuki -
pierś z kurczaka podwójna
1 sztuka -
cebula
1 duża sztuka -
pomidor
1 duża sztuka -
papryka czerwona
1 mała sztuka -
papryczka chili
1/2 sztuki -
ser żółty starty
150 gramów -
przyprawa do gyrosa
2 łyżki -
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
sól
1/2 łyżeczki -
natka pietruszki
-
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Faszerowane cukinie na ostro o smaku gyros
Kroki postępowania

Cukinie myjemy, osuszamy. Przekrawamy każdą na pół wzdłuż. Usuwamy gniazda nasienne za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów.

Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy błonki, kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy drobno. Paprykę, paprykę chili oraz pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy kurczaka z cebulą oraz przyprawą do gyrosa, dodajemy papryki oraz pomidory, doprawiamy resztą przypraw. Dusimy farsz do odparowania nadmiaru płynów.

Na dno każdej cukinii kładziemy odrobinę sera żółtego.

Każdą uzupełniamy farszem oraz posypujemy ponownie obficie serem żółtym. Pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do 150 st. Podajemy na ciepło posypane natką pietruszki.
Faszerowane cukinie warzywami i piersią kurczaka o wyraźnym smaku przyprawy gyros oraz ostrej papryki.![]()
Komentarze (17)
Załaduj więcej komentarzy (7)