Faszerowana świąteczna kaczka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Szukając pomysłu na uroczysty rodzinny obiad, trafiamy na pyszną kaczkę nadziewaną farszem z mięsa mielonego z bakaliami. To danie na pewno zachwyci naszych najbliższych!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kaczka

    1 sztuka
  • bułka namoczona w mleku

    1 sztuka
  • mięso mielone indycze

    200 gramów
  • wątróbka drobiowa

    200 gramów
  • jabłka prażone

    2 łyżki
  • słodka cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • rodzynki

    0.5 szklanka
  • morele suszone

    5 sztuk
  • śliwki suszone

    5 sztuk
  • masło

    3 łyżka
  • jajka

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
  • chrzan z żurawiną

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wkładamy oczyszczoną i posiekaną wątróbkę, mięso mielone, prażone jabłka, dodajemy odsączoną i pokrojoną bułkę, jajka, rodzynki, posiekane morele i śliwki, łyżkę masła oraz przyprawę do potraw z posiekaną natką pietruszki.  

Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praską czosnek i przekładamy do masy mięsnej. Wszystko dokładnie wyrabiamy.

Osuszoną kaczkę nacieramy delikatnie przyprawą do potraw. Do środka wkładamy farsz, dokładnie spinamy wykałaczkami i smarujemy masłem.   

Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do pojemnika żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 160 stopni C około dwóch godzin.   

Kaczkę kroimy na porcje i podajemy  z chrzanem z żurawiną.   

Kucharek_pl
Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać bułki tartej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat