Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana świąteczna kaczka

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szukając pomysłu na uroczysty rodzinny obiad, trafiamy na pyszną kaczkę nadziewaną farszem z mięsa mielonego z bakaliami. To danie na pewno zachwyci naszych najbliższych!

Składniki:

Składniki

kaczka 1 sztuka
bułka namoczona w mleku 1 sztuka
mięso mielone indycze 200 gramów
wątróbka drobiowa 200 gramów
jabłka prażone 2 łyżki
słodka cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
rodzynki 0.5 szklanka
morele suszone 5 sztuk
śliwki suszone 5 sztuk
masło 3 łyżka
jajko 2 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
chrzan z żurawiną Smak 1 słoik

Porada

Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać bułki tartej.

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana świąteczna kaczka

Faszerowana kaczka to danie, które można przygotować na wiele sposobów - tradycyjnie farsz komponuje się z kaszy, mięsa, warzyw i przypraw. Warto jednak eksperymentować i dodać do niego swoje ulubione składniki, takie jak orzechy, owoce czy bakalie.

Do miski wkładamy oczyszczoną i posiekaną wątróbkę, mięso mielone, prażone jabłka, dodajemy odsączoną i pokrojoną bułkę, jajka, rodzynki, posiekane morele i śliwki, łyżkę masła oraz przyprawę do potraw z posiekaną natką pietruszki.  

Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praską czosnek i przekładamy do masy mięsnej. Wszystko dokładnie wyrabiamy.

Osuszoną kaczkę nacieramy delikatnie przyprawą do potraw. Do środka wkładamy farsz, dokładnie spinamy wykałaczkami i smarujemy masłem.   

Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do pojemnika żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 160 stopni C około dwóch godzin.   

Kaczkę kroimy na porcje i podajemy  z chrzanem z żurawiną.   

Warto pamiętać, że kaczka faszerowana może być na wiele sposobów - można ją piec, dusić, a nawet grillować. Ważne jednak, aby tradycyjna kaczka na Wielkanoc była poddana odpowiedniej temperaturze, aby mięso było soczyste i aromatyczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak