Faszerowana świąteczna kaczka

Faszerowana świąteczna kaczka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Szukając pomysłu na uroczysty rodzinny obiad, trafiamy na pyszną kaczkę nadziewaną farszem z mięsa mielonego z bakaliami. To danie na pewno zachwyci naszych najbliższych!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kaczka

    1 sztuka
  • bułka namoczona w mleku

    1 sztuka
  • mięso mielone indycze

    200 gramów
  • wątróbka drobiowa

    200 gramów
  • jabłka prażone

    2 łyżki
  • słodka cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • rodzynki

    0.5 szklanka
  • morele suszone

    5 sztuk
  • śliwki suszone

    5 sztuk
  • masło

    3 łyżka
  • jajka

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
  • chrzan z żurawiną

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do miski wkładamy oczyszczoną i posiekaną wątróbkę, mięso mielone, prażone jabłka, dodajemy odsączoną i pokrojoną bułkę, jajka, rodzynki, posiekane morele i śliwki, łyżkę masła oraz przyprawę do potraw z posiekaną natką pietruszki.  

Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praską czosnek i przekładamy do masy mięsnej. Wszystko dokładnie wyrabiamy.

Osuszoną kaczkę nacieramy delikatnie przyprawą do potraw. Do środka wkładamy farsz, dokładnie spinamy wykałaczkami i smarujemy masłem.   

Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do pojemnika żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 160 stopni C około dwóch godzin.   

Kaczkę kroimy na porcje i podajemy  z chrzanem z żurawiną.   

Kucharek_pl
Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać bułki tartej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat