Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana rolada schabowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 2 kg
musztarda
sól
pieprz
cebula 2
ogórki konserwowe 3
czosnek 3 ząbki
pieczarki 40 dkg
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana rolada schabowa

Kroki postępowania

1
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Usmażyć na oleju z dodatkiem soli i pieprzu.
Schab przeciąć wzdłuż na pół nie docinając do końca (jak książka), następnie rozciąć od środka tak, aby rozkładał się na cztery płaty (musi zostać w jednym kawałku). Delikatnie rozbić, posypać solą i pieprzem.
Krok 1 - Faszerowana rolada schabowa foto
2
Posmarować musztardą. Cebulę, ogórka i czosnek pokroić w cienkie paseczki. Na schab wyłożyć pieczarki, cebulę, ogórka i czosnek.
Krok 2 - Faszerowana rolada schabowa foto
3
Zwinąć w ciasny rulon, z góry posypać papryką ostrą i słodką. Włożyć w rulon. Ja musiałam przeciąć na pół ponieważ schab był taki duży, że nie zmieścił by się na brytfannę.
Krok 3 - Faszerowana rolada schabowa foto
4
Piec ok. 2 godzin w 180 stopniach.
Krok 4 - Faszerowana rolada schabowa foto
5
Ja podaję z kluskami śląskimi, sosem z grzybów leśnych i surówką z kapusty.
Krok 5 - Faszerowana rolada schabowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak