Faszerowana rolada schabowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    2 kg
  • musztarda

  • sól

  • pieprz

  • cebula

    2
  • ogórki konserwowe

    3
  • czosnek

    3 ząbki
  • pieczarki

    40 dkg
  • papryka słodka mielona

  • papryka ostra mielona

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faszerowana rolada schabowa foto
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Usmażyć na oleju z dodatkiem soli i pieprzu.
Schab przeciąć wzdłuż na pół nie docinając do końca (jak książka), następnie rozciąć od środka tak, aby rozkładał się na cztery płaty (musi zostać w jednym kawałku). Delikatnie rozbić, posypać solą i pieprzem.
Krok 2 - Faszerowana rolada schabowa foto
Posmarować musztardą. Cebulę, ogórka i czosnek pokroić w cienkie paseczki. Na schab wyłożyć pieczarki, cebulę, ogórka i czosnek.
Krok 3 - Faszerowana rolada schabowa foto
Zwinąć w ciasny rulon, z góry posypać papryką ostrą i słodką. Włożyć w rulon. Ja musiałam przeciąć na pół ponieważ schab był taki duży, że nie zmieścił by się na brytfannę.
Krok 4 - Faszerowana rolada schabowa foto
Piec ok. 2 godzin w 180 stopniach.
Krok 5 - Faszerowana rolada schabowa foto
Ja podaję z kluskami śląskimi, sosem z grzybów leśnych i surówką z kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat