Faszerowana pieczona gęś

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na farsz

  • podroby z gęsi

  • wątróbki z kurczaka

    4 szt
  • żołądki drobiowe

    2 szt
  • serca drobiowe

    3 szt
  • karkówka wieprzowa

    300 g
  • szynka wieprzowa

    250 g
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • Majeranek suszony Prymat

  • pieprz

  • sól

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • bułka czerstwa

    1 szt
  • kasza manna

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • woda

Składniki na gęś

  • gęś patroszona

    1 szt
  • ząbki czosnku

    8 szt
  • pieprz

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • ziele angielskie

    6 szt
  • rozmaryn świeży

  • jabłka

    3-4 sztuki

Składniki na solankę

  • woda

    13 litrów
  • sól

    13 łyżek

Składniki na zasmażaną kapustę z suszonymi borowikami

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • marchew

    1-2 szt
  • cebula

    2 szt
  • grzyby suszone

    30 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • sól

  • pieprz

  • olej

    1 łyżka
  • woda

    1 1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie zasmażanej kapusty z suszonymi borowikami:

Grzyby płuczemy i gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Odcedzamy na sitku i kroimy w mniejsze kawałki, a wywar grzybowy zostawiamy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna i szatkujemy. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 ½ szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę, grzyby, cebulę i gotujemy aż kapusta będzie miękka. W trakcie gotowania podlewamy kapustę wywarem z grzybów.

Przygotowanie solanki:

Przygotowujemy solankę w proporcjach 1 łyżka soli na litr wody (u mnie 13 litrów wody i 13 łyżek soli) i zanurzamy w niej całą gęś na 8-10 godzin (u mnie gęś była w solance cały dzień, a wieczorem natarłam ją ziołami i przez noc się marynowała). Następnie osuszamy gęś ręcznikiem papierowym i nacieramy pieprzem, rozmarynem, majerankiem i czosnkiem. Z wierzchu obkładamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przygotowanie farszu:

Podroby i mięso płuczemy i oczyszczamy. Cebulę drobno siekamy. Bułkę namaczamy w mleku lub wodzie. Podroby, cebulę i odsączoną bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manna, zioła i jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolita masę.

Gęsi zaszywamy otwór po szyi i napełniamy ją farszem. Następnie zaszywamy drugi otwór, przekładamy do brytfanny i obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (nie usuwam skórki z jabłek).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy w zależności od wielkości gęsi – ok. 45 minut na każdy kilogram gęsiej tuszki. W moim przypadku ok. 270 minut.

Po upływie 2 godzin jeśli zauważymy że nasza gęś za mocno się przyrumieniła możemy przykryć ją folią aluminiową. Gęś w trakcie pieczenia podlewamy tłuszczem, który się wytopił.

Gęś podałam z puree z ziemniaków i zasmażoną kapustą kiszoną z suszonymi borowikami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania321 23.04.2017 01:38
Wygląda pysznie :)
jasiek 09.11.2015 18:16
idealna na Marcina

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat