Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana pieczeń z indyka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z indyka 1 kg
sok z cytryny z 1 szt
mięta suszona 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
natka pietruszki 1 pęczek
koperek 1/2 pęczka
ser żółty 50 g
ser grana padano 50 g
pieczarki 8 duzych szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olej do posmarowania pieczeni
miód 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
olej 1 łyżka

Porada

Propozycja podania: faszerowaną pieczeń z indyka można podawać z brązowym ryżem i ulubioną surówką np. czerwoną kapustą. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana pieczeń z indyka

Kroki postępowania

1
Filet z indyka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić z błon. W środku zrobić kieszeń na farsz, filet oprószyć na zewnątrz solą, pieprzem i suszoną miętą oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki.
Krok 1 - Faszerowana pieczeń z indyka foto
2
Sery zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Krok 2 - Faszerowana pieczeń z indyka foto
3
Natkę pietruszki i koperek opłukać, osuszyć i posiekać nożem.
Krok 3 - Faszerowana pieczeń z indyka foto
4
Pieczarki umyć i oczyścić. Pokroić na plasterki i podsmażyć na rozgrzanym oleju ok. 10 minut.
Krok 4 - Faszerowana pieczeń z indyka foto
5
Ostudzone pieczarki wymieszać z serami, bułka tartą, jajkiem i natką pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Faszerowana pieczeń z indyka foto
6
Napełnić kieszeń farszem i zamknąć ją wykałaczkami aby farsz nie wypłynął (można użyć też nitki). Pieczeń włożyć do naczynia żaroodpornego i posmarować olejem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 55 minut.
Krok 6 - Faszerowana pieczeń z indyka foto
7
W misce wymieszać miód z mieloną papryką słodką i olejem. Posmarować pieczeń 10 minut przed końcem pieczenia.
Krok 7 - Faszerowana pieczeń z indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 07.04.2015 16:05
bardzo smaczny kasek
Konczi 07.04.2015 14:04
Lubię takie mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak