Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana papryka z wieprzowiną, batatem i grzybami mun

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 g
batat 1 szt
ryż 1/2 szkl
grzyby mun 10 szt
przyprawa piri-piri szczypta
czosnek 3 ząbki
sos sojowy 1 łyżka
passata pomidorowa 1 szkl
olej
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
sól i pieprz
papryka czerwona 4
papryka żółta 4

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka z wieprzowiną, batatem i grzybami mun

1. Grzyby mun zalewamy zimną wodą i moczymy ok 15 minut, a następnie kroimy w drobne słupki. Batata obieramy i również kroimy w bardzo drobne słupki (najpierw w cienkie plastry, a później w słupki). W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy bataty. Podsmażonego ziemniaka przekładamy do miski.

2. W tym samym naczyniu smażymy również mięso doprawione solą, pieprzem i papryką wędzoną. Gdy będzie już gotowe, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową, grzyby mun, ugotowany wg przepisu ryż, sos piri - piri, sos sojowy i bataty. W razie potrzeby całość doprawiamy solą i pieprzem.

3. Od papryk ścinamy górę, wydrążamy środki i oczyszczamy. Każdą paprykę mocno nadziewamy farszem i przykrywamy odkrojoną częścią. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wodą do wysokości ich przecięcia. Pieczemy ok 1 godziny w 200*C.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 24.06.2015 12:30
ładnie wygląda.
sylwia_sl 24.06.2015 12:16
Fajna odmiana dla tradycyjnego farszu......pysznie się zapowiada :)
brioszka 24.06.2015 12:01
bataty i grzyby mun? to musi być pyszne!
bertpvd 24.06.2015 10:31
piękne podane i smaczne ! :)
Anna133 24.06.2015 09:40
uwielbiam pod każdym względem i z każdym farszem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak