Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana papryka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

papryka czerwona 4 szt
mięso mielone wieprzowe 250 g
pieczareki całe 150 g
ser żółty starty do smaku
tłuszcz do smażenia do smaku

Przyprawy

Majeranek suszony Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy paprykę: Myjemy, osuszamy, odcinamy kapelusiki i wyjmujemy gniazda nasienne. Odkrojoną część kroimy w kostkę.
Krok 1 - Faszerowana papryka foto
2
Mięsko mielone podsmażamy na tłuszczu.
Krok 2 - Faszerowana papryka foto
3
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu.
Krok 3 - Faszerowana papryka foto
4
Gdy mięsko będzie już prawie gotowe dodajemy do niego podsmażone pieczarki (razem z sokiem/wywarem, który powstał podczas ich podsmażania). Wszystko mieszamy i dusimy na delikatnym ogniu.
Krok 4 - Faszerowana papryka foto
5
Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawiamy.
Doprawiłem potrawę majerankiem, papryką ostrą i słodką, solą i pieprzem. Można dodać też odrobinę Kucharka uniwersalnego rezygnując wówczas z soli.
Krok 5 - Faszerowana papryka foto
6
Wszystko dusimy na bardzo małym ogniu przez moment (chodzi tylko o to, żeby przyprawy się rozpuściły.
Krok 6 - Faszerowana papryka foto
7
Gdy wyłączymy gaz, dodajemy tarty ser żółty i mieszamy.
Odrobinę sera żółtego pozostawiamy w celu dekoracji.
Krok 7 - Faszerowana papryka foto
8
Napełniamy papryki powstałym farszem.
Krok 8 - Faszerowana papryka foto
9
Dekorujemy serem żółtym i posypujemy ulubioną przyprawą. Ja dodałem majeranku.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopniu na ok 20-25 min.
Krok 9 - Faszerowana papryka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 06.10.2015 06:48
fajny przepis na teraz, gdy jest dużo papryki
Jagódka77 26.08.2014 14:39
dawno nie jadłam, a bardzo lubię
dodi 21.07.2014 10:21
dawno nie jadłam, muszę zrobic
mysza75 20.07.2014 21:09
jaka pyszna przekąska papryki
Aleksandra/Olcia 20.07.2014 19:14
bardzo lubie
Stenka 20.07.2014 15:48
robiłam podobnie, jest smaczna
Paolcia 20.07.2014 15:29
bardzo dobra bo sama robię taką :)
Grazyna0211 20.07.2014 15:05
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak