Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana papryka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 5
ryż 200 gram
mięso mielone 500 gram
cebula 1
pieczareki całe 500 gram
mozarella 1
woda 200 ml
sól do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat
oliwa
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka

Kroki postępowania

1
Papryki umyć, odkroić wieczka i zostawić, wyciąć gniazda nasienne i wydrążyć wnękę na farsz. Następnie zająć się przygotowaniem farszu. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone w małą kostkę grzyby razem z cebulką i smażyć około 10-15 minut. Dodać mięso mielone oraz curry, sól i pieprz wedle uznania i raz po raz mieszając, smażyć aż mięso będzie miękkie.

W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie i przesypać go do miski. Po przyrządzeniu farszu, dodać go do ryżu i całość dokładnie wymieszać. Można jeszcze dodać przypraw do smaku ;). Tak przygotowanym farszem nadziewać kolejno papryki, aż po brzegi.
Krok 1 - Faszerowana papryka foto
2
Ułożyć w brytfance lub głębokiej blaszce, a następnie dolać wodę na dno w celu uniknięcia przypalenia i wysuszenia papryki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni w termoobiegu, faszerowane papryki piec około 30-35 minut. Na 5 minut przed końcem na wierzch każdej z papryk ułożyć plastry mozarelli i zapiec.
Krok 2 - Faszerowana papryka foto
3
Po wyjęciu z piekarnika przykryć pozostawionymi wieczkami i tak podawać . Smacznego życzę ;)
Krok 3 - Faszerowana papryka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcinkemp 08.02.2013 18:52
fajne danie
Cukiereczek13 08.02.2013 14:58
uwielbiam takie dania :) świetnie się prezentuję :)
Piotr-21 08.02.2013 14:43
pycha
leonowie 08.02.2013 14:37
oj dawno nie jadłam, smakowicie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak