Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka
Mięso wieprzowe zmielić (można użyć gotowego mielonego mięsa ).
Cebulę drobno posiekać w kosteczkę i poddusić z oliwą na rozgrzanej patelni. Połączyć mięso, ryż, przesmażoną cebulkę, czosnek przeciścnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: sól, pieprz i oregano. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ( najlepiej wyrobić masę ręką ).
Papryki umyć i odciąć górną część tak aby powstał daszek do przykrycia papryki. Wydrążyć gniazda nasienne.
Papryki napełniać farszem, jednak nie ubijać zbyt mocno gdyż ryż będzie pęczniał podczas duszenia. Na każde nadziane warzywo nałożyć odcięty kapelusik.
Piekarnik rozgrzać do 180* C. Papryki ułożyć w naczyniu i przykryć folią aluminiową. Piec ok 1,5 - 2 godzin.
Sos:
Zagotować wodę i dodać koncentrat pomidorowy. W garnuszku rozbełtać odrobinę wody z łyżką mąki i zagęścić wodę z koncentratem intensywnie mieszając. Zagotować i dodać mleko oraz doprawić sos do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Papryki po upieczeniu polać sosem pomidorowym.