Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana papryka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

łopatka wieprzowa 1 kg
ryż 2 szkl
cebula 3 szt
olej rzepakowy 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
oregano

Warzywa

papryka czerwona 8 szt

Sos

woda 0,5 l
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mleko 4 łyżki
mąka 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Bazylia suszona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka

Ryż ugotować all dente i odtawić do wystygnięcia.
Mięso wieprzowe zmielić (można użyć gotowego mielonego mięsa ).
Cebulę drobno posiekać w kosteczkę i poddusić z oliwą na rozgrzanej patelni. Połączyć mięso, ryż, przesmażoną cebulkę, czosnek przeciścnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: sól, pieprz i oregano. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ( najlepiej wyrobić masę ręką ).
Papryki umyć i odciąć górną część tak aby powstał daszek do przykrycia papryki. Wydrążyć gniazda nasienne.
Papryki napełniać farszem, jednak nie ubijać zbyt mocno gdyż ryż będzie pęczniał podczas duszenia. Na każde nadziane warzywo nałożyć odcięty kapelusik.
Piekarnik rozgrzać do 180* C. Papryki ułożyć w naczyniu i przykryć folią aluminiową. Piec ok 1,5 - 2 godzin.
Sos:
Zagotować wodę i dodać koncentrat pomidorowy. W garnuszku rozbełtać odrobinę wody z łyżką mąki i zagęścić wodę z koncentratem intensywnie mieszając. Zagotować i dodać mleko oraz doprawić sos do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Papryki po upieczeniu polać sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 21.12.2014 15:07
wygląda pysznie
Wafelek2601 13.09.2014 12:12
bardzo dobra
magda1976 01.09.2014 15:32
Bardzo dobry pomysł na obiad
Jadwiga/Jaga85 01.09.2014 14:03
Pyszne danie!
caralajna 01.09.2014 10:09
bardzo apetycznie wyszła tobie ta papryka, mniam
berys18 01.09.2014 09:56
apetyczna papryczka
w mojej kuchni 01.09.2014 04:22
lubię takie jedzonko z pomysłem..
norweska20 01.09.2014 00:27
lubię taką papryczkę...najbardziej z sosem pomidorowym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak