Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana kalarepka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 350 gram
pieczarki 150 gram
kukurydza w puszce 0,5 opakowania
kalarepka młoda 5 sztuk
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ser żółty 3 łyżki, startego
cebula 0,5 sztuki
sól i pieprz
olej
Papryka ostra mielona Prymat
oregano 1 płaska łyżeczka
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki do dekoracji
ser żółty do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana kalarepka

Kroki postępowania

1
Pieczarki przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane kroimy w plasterki, przysmażamy i doprawiamy do smaku. Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso smażymy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Do gotowego dodajemy pieczarki, kukurydzę, natkę pietruszki, koncentrat, ser oraz oregano. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Faszerowana kalarepka foto
2
Gotowy farsz odstawiamy na bok , a przystępujemy do przygotowania kalarepki.
Z kalarepek usuwamy boczne liście i korzenie. Po myciu warzyw, ścinamy z nich górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy środki.
Krok 2 - Faszerowana kalarepka foto
3
Tak przygotowane kalarepki napełniamy mięsnym farszem.
Krok 3 - Faszerowana kalarepka foto
4
Napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy je wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy je około 45 minut w 180°C. Przed końcem pieczenia wierzch dekorujemy serem żółtym. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy, dekorujemy natką i podajemy.
Krok 4 - Faszerowana kalarepka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 09.12.2016 12:05
Lubię takie faszerowane warzywa :)
Janina 08.12.2016 20:57
Smacznie i zdrowo;))
gusia1000 08.12.2016 19:31
Fajne jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak