Faszerowana kalarepka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    350 gram
  • pieczarki

    150 gram
  • kukurydza w puszce

    0,5 opakowania
  • kalarepka młoda

    5 sztuk
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • ser żółty

    3 łyżki, startego
  • cebula

    0,5 sztuki
  • sól i pieprz

  • olej

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • oregano

    1 płaska łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • ser żółty

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faszerowana kalarepka foto
Pieczarki przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane kroimy w plasterki, przysmażamy i doprawiamy do smaku. Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso smażymy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Do gotowego dodajemy pieczarki, kukurydzę, natkę pietruszki, koncentrat, ser oraz oregano. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Faszerowana kalarepka foto
Gotowy farsz odstawiamy na bok , a przystępujemy do przygotowania kalarepki.
Z kalarepek usuwamy boczne liście i korzenie. Po myciu warzyw, ścinamy z nich górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy środki.
Krok 3 - Faszerowana kalarepka foto
Tak przygotowane kalarepki napełniamy mięsnym farszem.
Krok 4 - Faszerowana kalarepka foto
Napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy je wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy je około 45 minut w 180°C. Przed końcem pieczenia wierzch dekorujemy serem żółtym. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy, dekorujemy natką i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 09.12.2016 12:05
Lubię takie faszerowane warzywa :)
Janina 08.12.2016 20:57
Smacznie i zdrowo;))
gusia1000 08.12.2016 19:31
Fajne jedzenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat