Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolowy pasztet z korzenną nutą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola czerwona z puszki 2
ziemniak 3
marchew 2
pietruszka 2
seler korzeniowy 0,5
cebula 1
jaja 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
cynamon Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolowy pasztet z korzenną nutą

Kroki postępowania

1
Marchew, ziemniaki, pietruszkę, selera i cebulę gotujemy na parze lub w małej ilości osolonej wody. Gdy będą miękkie, odcedzamy i studzimy. Dwie puszki fasoli odcedzamy z zalewy i mielimy razem z wystudzonymi warzywami w maszynce lub rozdrabniamy blenderem . Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę i oliwę z oliwek. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem, goździkami i cynamonem.Wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 1 - Fasolowy pasztet z korzenną nutą foto
2
Przekładamy do wysmarowanej masłem blaszki i pieczemy ok godziny w 180ºC. Pasztet powinien się przyrumienić.
Krok 2 - Fasolowy pasztet z korzenną nutą foto
3
Pasztet można podawać do obiadu na ciepło, ale najlepszy jest na kanapki następnego dnia.
Krok 3 - Fasolowy pasztet z korzenną nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika10 14.01.2014 20:44
napewno smaczny
irenka 14.01.2014 19:07
pyszny,coś dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak