Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

fasola Jaś 400 g
jajko 2 szt
mąka pszenna 1/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
sól

NADZIENIE

szpinak mrożony 125 g (1/2 opakowania)
ząbek czosnku 1 szt
twaróg wędzony 125 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

DODATKI

natka pietruszki
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

Kroki postępowania

1
Fasolę umyć, wypłukać w zimnej wodzie i zalać w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez całą noc. Dolać wodę i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. Najlepiej próbując. W połowie gotowania posolić.
Ugotowaną fasolę odcedzić i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przepuściłam dwa razy.
Krok 1 - Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem foto
4
Na patelni rozgrzać niewielką ilości oliwy z oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Należy uważać, żeby go nie spalić. Po chwili dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż płyn odparuje. Przyprawić. Do wystudzonego szpinaku dodać twaróg i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem foto
5
Do zmielonej fasoli wbić jajka i dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Połączyć.
Krok 3 - Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem foto
6
Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Zrolować i podzielić na jednakowe części. Ciasto należy podsypać niewielką ilością mąki. Formować placuszki i kłaść porcję nadzienia ze szpinaku. Zamykać w ciasto nadając kształt kulki.
Krok 4 - Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem foto
7
Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 5 - Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem foto
8
Gorące knedle polać rozpuszczonym masłem i posypać natką pietruszki. Smacznego :)
Krok 6 - Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 18.05.2017 16:54
Ja również robię różne kluchy z ciasta fasolowego :)
gosia56 15.05.2017 09:22
super pomysł ;)
halina17 14.05.2017 23:57
pomysłowe : )
RenataZ-et 14.05.2017 22:17
świetny pomysł
Ada-Gaba 14.05.2017 19:14
ciekawy przepis
cukiereczek 14.05.2017 18:03
bardzo ciekawe nadzienie
Grazyna0211 14.05.2017 16:30
fajny pomysł
adelajda 14.05.2017 16:22
To zupełna nowość dla mnie
Aleksandra/Olcia 14.05.2017 15:25
bardzo ciekawe danie
Stenka 14.05.2017 15:19
ciekawy przepis
mirosława4 14.05.2017 14:58
ciekawy pomysł na pożywne danie
AZgotuj 14.05.2017 13:59
super pomysł!
olkaaa 14.05.2017 12:50
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak