fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola

    500 gram
  • kiełbasa

    3 laski
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • majeranek

    do smaku
  • ziemniak

    5 szt
  • marchewka

    1 szt
  • seler

    1 szt
  • boczek wędzony

    200 gram
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • ziele angielskie

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

gotujemy fasole w garnku około 2/3 godziny.
W zależności czy była na noc namaczana w wodzie.

W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posolone.

po około dwóch godzinach (fasola musi być prawie miękka) gotowania fasoli dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach średnią marchewkę i mały seler przekrojony na pół.

Kiedy fasola zacznie robić się miękka dodajemy do niej kiełbasę i boczek (ja kiełbasę kroje na 3 części a boczek w kostkę i przed wrzuceniem do garnka z wodą i fasolą smażę je na patelni)

Następnie do zupy dodajemy ugotowane ziemniaki i przyprawy. Wiele osób do fasolowej nie daję przecieru ale naprawdę proponuje spróbować z przecierem. Według mnie zupa jest wtedy o wiele lepsza.

Proporcje jakie napisałam gotuje w 5 litrowym garnku.

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 29.03.2012 22:35
bardzo lubię, ale nigdy nie robiłam :)
Izabela/bella81 29.03.2012 00:10
pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat