Przepis i sposób przygotowania na: Fasolnik chiński w boczku i zapiekanka ziemniaczana
Podzielić na 6 porcji, każdą porcję zawinąć w boczek razem z plasterkiem mozzarelli.
Resztę sera zetrzeć. Ułożyć w natłuszczonej formie do pieczenia, posypać tartą bułką, serem i szczyptą oregano.
Ziemniaki obrać i ugotować przez 10 min. Odcedzić, wystudzić i pokroić w plastry.
Cukinię również pokroić w plasterki, przekładając na przemian ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować beszamel. (przyrumienić cebulkę na maśle, dodać 4 łyżki mąki i ok 500 mleka) mieszać, gdy powstaną grudki zmiksować sos blenderem i w razie potrzeby dodać jeszcze mleka, ma powstać sos o konsystencji gęste śmietany. na koniec do sosu dodać całe jajko i wymieszać energicznie, doprawić solą, pieprzem i imbirem. Oblać ułożone ziemniaki i cukinię, posypać odrobiną sera żółtego zapiekać ok 40 min.
po ok 25 minutach wstawić do piekarnika fasolki w boczku. Zapiekać 15 min.