Fasolnik chiński w boczku i zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka chińska

    500 g
  • mozzarella z bloku

    100 g
  • boczek

    6 plastrów
  • oregano

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy

  • na zapiekanke

  • ziemniaki

    5 szt
  • cukinia

    1 mała
  • beszamel

    600 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę oczyścić, włożyć na wrzątek na kilka minut, wyjąć, wystudzić.
Podzielić na 6 porcji, każdą porcję zawinąć w boczek razem z plasterkiem mozzarelli.
Resztę sera zetrzeć. Ułożyć w natłuszczonej formie do pieczenia, posypać tartą bułką, serem i szczyptą oregano.

Ziemniaki obrać i ugotować przez 10 min. Odcedzić, wystudzić i pokroić w plastry.
Cukinię również pokroić w plasterki, przekładając na przemian ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować beszamel. (przyrumienić cebulkę na maśle, dodać 4 łyżki mąki i ok 500 mleka) mieszać, gdy powstaną grudki zmiksować sos blenderem i w razie potrzeby dodać jeszcze mleka, ma powstać sos o konsystencji gęste śmietany. na koniec do sosu dodać całe jajko i wymieszać energicznie, doprawić solą, pieprzem i imbirem. Oblać ułożone ziemniaki i cukinię, posypać odrobiną sera żółtego zapiekać ok 40 min.
po ok 25 minutach wstawić do piekarnika fasolki w boczku. Zapiekać 15 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 19.11.2013 10:01
pysznie wygląda :D
Kolorowa 17.11.2013 12:45
Ale ładnie i smacznie wygląda ;)
cukiereczek 17.11.2013 11:44
aż ślinka leci od patrzenia
noninka77 17.11.2013 11:37
bardzo ciekawy przepis....godny spróbowania:)
patryska76 17.11.2013 11:34
Przepis warty wypróbowania ;-)
Olga_SK 17.11.2013 11:30
I dla mnie to nowość :) Piękna kompozycja na talerzu!
mufinka79 17.11.2013 11:18
Nigdy nie jadałam fasolki chińskiej, fantastyczny pomysł :)
Ela_K 17.11.2013 11:07
naprawdę super pomysł i w dodatku pięknie podany

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat