Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka z kiełbasą duszoną z warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 500 g
kiełbasa śląska 500 g
cebula biała 1-2 szt
marchewka 1 szt - duża
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 3-4 ziarenka
Majeranek suszony Prymat
oregano
cząber

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka z kiełbasą duszoną z warzywami

Kroki postępowania

1
Fasolę płuczemy, zalewamy wodą, moczymy 12 godzin. Dolewamy świeżej wody by dwukrotnie przykryła fasolę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę soli, gotujemy w szybkowarze przez około 50-60 minut (po tym czasie fasola powinna być już miękka).
Krok 1 - Fasolka z kiełbasą duszoną z warzywami  foto
2
Cebulę obieramy i wraz z kiełbasa kroimy w kosteczkę, Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.
Kiełbasę przesmażamy, dodajemy cebulę i marchewkę.
Krok 2 - Fasolka z kiełbasą duszoną z warzywami  foto
3
Całość podsmażamy przez 3-4 minuty,
Krok 3 - Fasolka z kiełbasą duszoną z warzywami  foto
4
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy kolejne 3 minuty
Krok 4 - Fasolka z kiełbasą duszoną z warzywami  foto
5
Smażonkę podlewamy wywarem z fasolki - dusimy całość 5 minut.
Krok 5 - Fasolka z kiełbasą duszoną z warzywami  foto
6
Do fasolki dodajemy podduszone warzywa z kiełbasą, całość zagotowujemy.
Krok 6 - Fasolka z kiełbasą duszoną z warzywami  foto
7
Dodajemy zioła i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na gorąco.
Krok 7 - Fasolka z kiełbasą duszoną z warzywami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 21.09.2016 00:25
lubię taki obiad
Bernadeta1 20.09.2016 17:58
smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak