Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Angielska fasolka w sosie pomidorowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 300 g
przecier pomidorowy 500 g
koncentrat pomidorowy 125 g
marchew 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
suszona natki pietruszki Prymat 1 łyżka
bazylia 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Podczas gotowania fasoli nie przykrywamy garnka pokrywką, by ulotniły się szkodliwe związki. Przetwory z pomidorów zawsze dodajemy pod koniec gotowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Angielska fasolka w sosie pomidorowym

Fasolę moczymy w wodzie przez noc, nie mniej niż 12 godzin. Następnego dnia gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. Po 30 minutach gotowania dodajemy startą na tarce marchew oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Pod koniec gotowania dodajemy zredukowany na patelni przecier i koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, roztartą w dłoniach bazylią, oregano i suszoną pietruszką. Fasolka będzie gotowa, gdy zacznie rozpadać się pod wpływem ucisku widelca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 14.04.2015 13:11
ale syte i smaczne danie
Bernadeta1 14.04.2015 12:04
smaczne jedzonko
Franciszek 14.04.2015 12:04
Super zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak